7 Kasım 2009 Cumartesi

KOSGEB'TEN 100 BİN KOBİ'YE 2.5 MİLYAR TL KREDİ

KOSGEB Sanayi işletmelerinin desteklenmesi ve geliştirilmesi amacıyla kurulmuştur. Kuruluş amacı Sanayi İşletmelerinin geliştirilmesi ve desteklenmesi olduğundan firmaların üye olabilmesi için 3624 sayılı yasa hükümleri gereğince Sanayi sicil belgesine haiz imalatçı firmalar olması gerekmekteydi. Ancak; 18 Eylül 2009 tarih ve 27353 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2009/15431 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 6 ıncı maddesi ile Sanayi işletmeleri ibaresi Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) olarak değiştirildiğinden, KOSGEB'e üye olmak için sanayi işletmesi olma zorunluluğu kaldırılmıştır.

Bu suretle; işletmelerin yapacakları yatırımların ( taşınma, mal alma vb.) KOSGEB tarafından desteklenmesi durumunda Küçük veya Orta Büyüklükteki İşletmelerde destek paketlerinden faydalanabileceklerdir.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığının 4 Kasım 2009 tarihinden itibaren ilk 100.000 kobiye KOSGEB veri tabanına kayıtlı olma koşulu ile 25.000 TL ve ilk 3 ay ödemesiz 15 eşit taksit halinde kredi imkânı sağlamaktadır. Kullanılan Kredinin tam olarak kullanılması durumunda toplam faiz oranı 1.836 TL olup bu faiz/kar payı karşılığının 3/4 ü KOSGEB tarafından 1/4 ise taksitler halinde Kullanıcı firma tarafından ödenecektir. Diğer bir ifade ile işletmeler 3 ay ödemesiz 15 ay vadeli 25.000 TL kredi kullandığı takdirde 612 TL faiz/kar payı ödeyecektir.
Girişimcinin kadın olması durumunda ise yukarıda yazılı oranlar 30.000 TL tutarında olan Kredi içinde uygulanacaktır.

KOSGEB veri tabanına kayıtlı olmayan KOBİ'ler http://destek.kosgeb.gov.tr/ linkinden KOBİ beyannamesi doldurarak üyelik işlemini tamamlayabilirler. Üye olan işletmeler ayrıca almış oldukları kullanıcı adı ve şifresi ile bilgilerindeki yanlışlık veya eksiklikleri düzeltebileceklerdir.

Üyeler başvurularını, KOSGEB tarafından verilen Kullanıcı adı ve şifresi ile,kredi kullanımı yapılabilecekleri bankalar veya katılım bankaları aracılığı ile yapabileceklerdir. KOSGEB’e üye işletmeler başvuru yapabilecekleri banklar "Akbank, Alternatifbank, Anadolu Bank, Denizbank, Finansbank, Fortis, Garanti Bankası, HSBC, ING Bank, Türkiye Halk Bankası, Türkiye İş Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Ziraat Bankası, Asya Katılım Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası"’dır.

Detaylı bilgi için : http://www.kosgeb.gov.tr/Haber/haber.aspx?hID=297

Özcan GÜNDÜZ - Stajyer SMMM